Magyarhoni Földtani Társulat 🪨 Magyarhoni Földtani Társulat Alföldi Területi Szervezet 🪨 MTA SZAB Földtudományi Munkabizottság

Kedves Kollégák!

A tavalyi, nagy sikerű miskolci rendezvény után a 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésnek idén a festői szépségű Szekszárdi-dombvidék lábainál elterülő Szekszárd ad otthont. A konferencia célja, hogy lehetőséget adjon a hazai és külföldi kőzettanban és geokémiában tevékenykedő szakembereknek, fiatal kutatóknak és hallgatóknak, hogy kötetlen módon megismerkedjenek egymással és egymás munkáival, bemutassák és megvitassák új, tudományos eredményeiket. A szakmai programok mellett a szervezők nem titkolt célja Szekszárd egyik legfőbb nevezetességének, a dombság válogatott borainak minél behatóbb megismertetése.

A korábbi években megszokott módon a PhD előtt álló kollégák nevezhetnek a legjobb előadás és legjobb poszter prezentáció díjaira. A zsűri mindkét szekcióban az első három helyezettet jutalmazza. A megmérettetésre aktív MFT tagsággal rendelkezők nevezhetnek.

A konferencia időpontja: 2023. szeptember 21–23.
Tekintettel az elmúlt napokban tapasztalt növekvő érdeklődésre, a 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés regisztrációjának határidejét meghosszabbítottuk.
A regisztráció módosított határideje 2023. június 30. Fizetési határidő: 2023. augusztus 15.

A rendezvény, az elmúlt évekhez hasonlóan, csütörtöki és szombati előadónapokból és pénteki terepbejárásból áll. A szállás, a szakmai programok és az étkezés helyszíne a szekszárdi Sió Motelben lesz (térkép)

A konferencián két plenáris előadás hangzik el. Csütörtök délelőtt Sebe Krisztina a Mecsek szerkezetfejlődését mutatja be, ami egyben kiváló alapot fog biztosítani a terepi programok minél átfogóbb megértéséhez. Újvári Gábor, a hely szellemében, a lösz keletkezésével, geokémiai jellemzőivel ismeretet meg bennünket szombat délelőtt.

A terepbejárás az alábbi két, választható programból áll, amelyek között nincs idő- és térbeli átfedés, azaz aki részt szeretne venni a terepbejáráson, a regisztrációkor jelentkeznie kell az egyik programra. A helyszínek megközelítése autóbusszal történik, ami meghatározza a részvevők lehetséges számát.

1. Ó/falu - új/ötletek
Az Ófalu határában húzódó Goldgrund-völgy, az országban egyedülálló, felszínen tanulmányozható képlékeny nyírási zóna változatos kőzettípusait és szerkezeti elemeit Koroknai Balázs, M. Tóth Tivadar és Jáger Viktor mutatják be. A program kb. 8 km könnyű terepi sétát jelent. Túracipő ajánlott.

2. Egy riftesedés ujjlenyomatai
Ezen terepi nap során Raucsik Béla, Harangi Szabolcs és Schubert Félix vezetésével, a Kelet-Mecsek jura és kréta korú, üledékes és magmás kőzeteiben megőrződött, egykori riftesedéshez kötődő eseményekkel és az ahhoz kapcsolódó szénhidrogén-migráció nyomaival ismerkedünk meg. A program kb. 6 km (többnyire könnyű) terepi mozgást jelent. Túracipő ajánlott.

A konferencia regisztrációs díja MFT-tagság esetén 69.000 Ft, (MFT-tagság nélkül 79.000 Ft), diákoknak pedig 52.000 Ft (MFT tagság nélkül pedig 57.000 Ft). A regisztrációs költség tartalmazza a konferencia költségeit, a konferenciacsomagot, étkezéseket (kávé, 2 ebéd, 2 vacsora, hideg elemózsia a terepi napra), a kirándulás költségeit és a 27%-os ÁFÁ-t. A regisztrációs díj 37.220 Ft étkezési költséget tartalmaz. A Sió Motelre érvényes szállás opciók és árak az alábbiak:
Egyágyas (reggelivel, IFÁ-val): 24.900 Ft/éj
Kétágyas (reggelivel, IFÁ-val): 14.900 Ft/éj 4 fős apartmanban
Kétágyas (reggelivel, IFÁ-val): 11.900 Ft/éj 6 fős apartmanban

4 fős apartman (kb 60 m2): 2 darab 2 ágyas hálószoba, egy fürdő, gardrób, egy különálló WC kézmosóval, nappali.
6 fős apartman (kb 80 m2): 3 darab 2 ágyas hálószoba, kettő fürdő, gardrób, nappali

Az ISBN számmal rendelkező absztraktkötetet online formában jelentetjük meg.